Pages

Wednesday, October 24, 2012

Soya sebabkan kanser?? Perbezaan ESP dengan soya lain..

Anda suka minum soya?
Anda sering membeli soya dalam kotak di kedai2 runcit?
Anda gemar singgah di gerai soya tepi jalan untuk menikmati soya homemade yang panas lagi sedap?

Maka,anda perlu berhati2 jika anda sayangkan diri anda...
"eh minum soya banyak, boleh dapat kanser la..."
Ya, betul..sekiranya soya itu telah diproses dgn cara yang salah dan tidak tumbuh dengan sendirinya....dibaja dengan baja kimia,bukan baja organik...

Adakah anda pasti soya yang anda beli ditanam secara organik dan tidak menggunakan baja kimia?

Ini risiko yang anda hadapi jika kacang soya diproses dengan cara yang salah...

>> KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

>> KACANG SOYA GMO - lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

>> 9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

>> KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang. (secara ringkasnya,Isoflavone = kurangkan risiko kanser, so kalo kurang isoflavone = risiko kanser meningkat... proses dgn alkohol = kurangkan isoflavone til 88% = maka... risiko kanser meningkat)

>> BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.

>> KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan kandungan proteinnya!

>> KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Sebab tu kita kena pilih soya yang betul2 selamat..ESP dijamin selamat, bersih dan halal...

Setiap tin ESP (850 g) diproses menggunakan 30kg kacang soya yang terbaik dan diproses dalam pantauan kualiti untuk menjamin mutu khasiatnya kekal...

7 kriteria pemilihan soya untuk ESP..
1. Ditanam secara organik
2. Tidak menjalani proses genetik (soya non-GMO)
3. Mengandungi 9 asid amino penting
4. Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol
5. Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan
6. Diproses tanpa dipanaskan - pemanasan yang tinggi akan memusnahkan protein
7. Ditambah dengan kalsium.. (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)

Jadi, apa pilihan anda?
Tepuk dada tanya hati...

Jika ESP pilihan anda, hubungi saya untuk dapatkan ESP...

Rumaizah Zalkornain
Shaklee ID 868610
Sms: 019-6336341

No comments:

Post a Comment